Autor Wątek: Błąd przy uruchamianiu "startx"  (Przeczytany 2176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Echelon

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 2
Błąd przy uruchamianiu "startx"
« dnia: Grudzień 15, 2017, 11:52:51 am »
Witam.

Posiadam laptop Lenovo Y700-15 z dwiema kartami graficznymi: Intel i NVidia. Zainstalowany jest Windows 10 Insider Preview. Zainstalowałem OpenSuse Leap 42 ze sklepu Microsoft.

Przy poleceniu "startx" wyskakuje błąd. Mam zainstalowany pakiet bumblebee.

xauth:  file /home/user/.serverauth.39 does not exist

plik xorg.0.log

[     5.882]
X.Org X Server 1.18.3
Release Date: 2016-04-04
[     5.882] X Protocol Version 11, Revision 0
[     5.882] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
[     5.882] Current Operating System: Linux Echelon 4.4.0-43-Microsoft #1-Microsoft Wed Dec 31 14:42:53 PST 2014 x86_64
[     5.882] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel init=/init ro
[     5.882] Build Date: 16 October 2017  07:19:15PM
[     5.883] 
[     5.883] Current version of pixman: 0.34.0
[     5.883] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[     5.883] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     5.884] (==) Log file: "/home/Echelon/.local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Fri Dec 15 12:44:05 2017
[     5.889] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[     5.889] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     5.890] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     5.890] (==) No screen section available. Using defaults.
[     5.890] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     5.890] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     5.890] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[     5.890] (==) Automatically adding devices
[     5.890] (==) Automatically enabling devices
[     5.890] (==) Automatically adding GPU devices
[     5.890] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[     5.892] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
[     5.893] Entry deleted from font path.
[     5.893] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc:unscaled,
/usr/share/fonts/Type1/,
/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
/usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
/usr/share/fonts/ghostscript/,
/usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
/usr/share/fonts/truetype/,
built-ins
[     5.893] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[     5.893] (**) Extension "XFree86-DGA" is disabled
[     5.893] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[     5.893] (II) Loader magic: 0x80fce0
[     5.893] (II) Module ABI versions:
[     5.893] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[     5.893] X.Org Video Driver: 20.0
[     5.893] X.Org XInput driver : 22.1
[     5.893] X.Org Server Extension : 9.0
[     5.893] (EE) dbus-core: error connecting to system bus: org.freedesktop.DBus.Error.FileNotFound (Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory)
[     5.893] (++) using VT number 1

[     5.893] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[     5.893] (II) no primary bus or device found
[     5.893] (II) LoadModule: "glx"
[     5.897] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[     5.906] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[     5.906] compiled for 1.18.3, module version = 1.0.0
[     5.906] ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[     5.906] (==) AIGLX enabled
[     5.906] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[     5.906] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[     5.906] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
[     5.906] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[     5.906] (II) LoadModule: "modesetting"
[     5.906] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     5.906] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     5.906] compiled for 1.18.3, module version = 1.18.3
[     5.906] Module class: X.Org Video Driver
[     5.906] ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[     5.906] (II) LoadModule: "fbdev"
[     5.907] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[     5.907] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[     5.907] compiled for 1.18.3, module version = 0.4.4
[     5.907] Module class: X.Org Video Driver
[     5.907] ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[     5.907] (II) LoadModule: "vesa"
[     5.907] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[     5.908] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[     5.908] compiled for 1.18.3, module version = 2.3.4
[     5.908] Module class: X.Org Video Driver
[     5.908] ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[     5.908] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[     5.908] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[     5.908] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[     5.908] (WW) xf86OpenConsole: VT_GETSTATE failed: Inappropriate ioctl for device
[     5.908] (WW) xf86OpenConsole: VT_ACTIVATE failed: Inappropriate ioctl for device
[     5.908] (EE)
Fatal server error:
[     5.908] (EE) xf86OpenConsole: Switching VT failed
[     5.908] (EE)
[     5.908] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
 for help.
[     5.908] (EE) Please also check the log file at "/home/Echelon/.local/share/xorg/Xorg.0.log" for additional information.
[     5.908] (EE)
[     5.910] (WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Inappropriate ioctl for device
[     5.910] (WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Inappropriate ioctl for device
[     5.910] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

mastal

  • Moderator
  • SUSE Root
  • *
  • Wiadomości: 1926
Odp: Błąd przy uruchamianiu "startx"
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2018, 06:18:45 pm »
Z tego wpisu wynika że nieprawidłowo startuje system.

Cytuj
[     5.893] (EE) dbus-core: error connecting to system bus: org.freedesktop.DBus.Error.FileNotFound (Failed to connect to socket /run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory)

W pierwszej kolejności do wyjaśnienia dlaczego nie działa DBus.
kolejna sprawa to wyłączenie dla testu bumblebee.
1. Zapoznaj się ze stroną http://www.linux-tips-and-tricks.de/quickstart#English i wykonaj tam zawarte punkty
2. Przyślij wynik skryptu collectNWData.sh