Autor Wątek: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)  (Przeczytany 652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zonk

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 426
NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« dnia: Wrzesień 13, 2017, 03:19:14 pm »
Witam
Pracuję na starej Toshibie, ma rozwalony suwak od włączenia k.wifi. Do tej pory używałem modemu UMTS, mam możliwość obecnie wpiąć się po wifi. Dołożyłem TL-WN725N (Tp-Link), zainstalowałem, system widzi wlan1 ale Network Manager jej nie widzi, nie pokazuje sieci wifi.
Jeszcze całkiem niedawno na stacjonarce miałem etho, 2 k.wifi i śmigało to pięknie. W NM można było ustawić np. połączenie z AP - ogranicz do.... i tu się wybierało, która k.wifi ma się z którym AP łączyć. Teraz pokazuje mi do wyboru tylko wlan0, która jest fizycznie wyłączona.
Przepiąłem się na chwilę na Wickeda, konfigurację drugiej karty, dhcp auto, pokaż spis sieci i ... na tej karcie pokazał mi moją sieć wifi. Mogę gdzieś zagrzebać, żeby NM zobaczył tą wlan1?

linux-zonk:/etc/ppp # iwconfig
lo        no wireless extensions.

wlan1     unassociated  Nickname:"<WIFI@REALTEK>"
          Mode:Auto  Frequency=2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Sensitivity:0/0 
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=off   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:on
         
eth0      no wireless extensions.

Pozdrawiam
openSUSE 42.2 AMD 7700 series
P35-ICH9R, Intel Core 2 Quad Q6600-3GHz

gryzon96

  • SUSE Power User
  • **
  • Wiadomości: 174
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2017, 08:22:12 pm »
Jeśli cię dobrze zrozumiałem, to chodzi ci o pole "Ogranicz do urządzenia" w ustawieniach połączeń sieciowych.Domyślnie widzę że przypisało mi tam moją kartę, co oznacza że w twoim przypadku może być tam wybrana karta wlan0.

Zonk

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 426
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2017, 10:58:29 pm »
Mając jedno urządzenie to te pole jest bez sensu ale jak by się miało 2 czy 5 kart wifi to zastosowanie jest. Tam to tylko podejrzałem, żeby się upewnić, że ... nie widzi wlan1.
Wcześniej jak pod stacjonarką (42.2) łapałem sieci przez wifi, (natowałem dalej przez eth0 do apka:) to mając dwie karty wifi, widziałem listę sieci jaką łapie jedna i druga karta. U siebie nie widzę żadnej sieci wifi:
- wlan0 jest mechanicznie nie włączona, przełącznik on/off luźno lata na przedzie obudowy ale karta fizycznie w środku siedzi i podczas instalacji ją wykrył. Nie mam możliwości teraz rozkręcić lapka.
- wpiąłem kartę wifi do portu usb, którą system znalazł jako wlan1 - jak najbardziej prawidłowo, tylko co z tego jak jakimś cudem Network Manager jej nie widzi, nie pokazuje sieci, nie pozwala skonfigurować połączenia manualnie (stąd też próba przypisania do wlan1).

Jedyny myk jaki mi przyszedł teraz do głowy, to dodać wlan0 do czarnej listy, żeby jej wcale nie uruchamiał i odnaleźć plik, w którym jest bindowanie między makiem a nazwą urządzenia i do macka drugiej karty przypisać wlan0, mooooże zadziała chociaż wygląda to na mało profesjonalne rozwiązanie problemu  :D
openSUSE 42.2 AMD 7700 series
P35-ICH9R, Intel Core 2 Quad Q6600-3GHz

mastal

  • Moderator
  • SUSE Root
  • *
  • Wiadomości: 1904
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2017, 08:50:05 pm »
Zonk,

sudo journalctl -u NetworkManager > NM.logpodeślij wynik. Dla oszczędności może być ostatni tydzień przy założeniu że pracowałeś z latpotem
1. Zapoznaj się ze stroną http://www.linux-tips-and-tricks.de/quickstart#English i wykonaj tam zawarte punkty
2. Przyślij wynik skryptu collectNWData.sh

Zonk

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 426
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2017, 08:53:24 am »
Witam
Cały czas pracuję na tym złomie, innego nie mam. Czasami (od 2 dni) przełączę się na Win7. Właśnie od wczoraj jest...wlan2-nie wiem skąd. Ten sam port usb: modem gsm lub k.wifi lub pendrive po prawej stronie obudowy, bo 2 porty po lewej są ślepe....
logi w załączniku:
https://megawrzuta.pl/download/41407c9f3c04699631c9a91bb62225b8.html

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2017, 09:17:27 pm wysłana przez Zonk »
openSUSE 42.2 AMD 7700 series
P35-ICH9R, Intel Core 2 Quad Q6600-3GHz

mastal

  • Moderator
  • SUSE Root
  • *
  • Wiadomości: 1904
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 17, 2017, 09:21:33 am »
Z logu NM trochę mało wynika, powinno być więcej info. Pozostaje analiza logu z boot'a. Bez tego będzie ciężko coś określić.
1. Zapoznaj się ze stroną http://www.linux-tips-and-tricks.de/quickstart#English i wykonaj tam zawarte punkty
2. Przyślij wynik skryptu collectNWData.sh

Zonk

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 426
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2017, 12:45:05 pm »
Logi boota przeglądałem, nic tam nie ma. Karta jest usb-hot-plug więc w samym boot jest cokolwiek, jak karta siedzi przy włączeniu. Udało mi się zrobić obejście do obejścia problemu. Zreperowanie Network Managera jest łatwe: pożyczyłem od sąsiada lutownicę, rozebrałem lapka, w miejscu gdzie był switch na płycie głównej od włączania karty sieciowej polutowałem piny na stałe. Teraz cały czas świeci mi się na pomarańczowo z przodu lapka dioda od wifi i karta cały czas włączona :) NM widzi prawidłowo wlan0 i mogę się łączyć, dodatkowo odzyskałem jedyny działający port usb z prawej strony - pełen luksus.

Jeszcze nie wiem, czasami jak się łącze to NM kilka razy pokazuje na liście ten sam AP (net udostępniany przez router-android z tel.kom) i mam, że łączono się do tej sieci wczoraj, 10godz temu, 1 godzine temu-pyta się o hasło jakby to był za każdym razem inny APek (mac i nazwa sieci ta sama) ale z tym da się żyć.
openSUSE 42.2 AMD 7700 series
P35-ICH9R, Intel Core 2 Quad Q6600-3GHz

ipos

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 292
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2017, 04:13:50 pm »
NetworkManager to trochę głupawy jest. Ja od czasu do czasu udostępniam sobie sieć z komórki po wi-fi i rzadko mi się udaje. Nie wiem czy to wina dongla na usb czy jakiś problem softwarowy. Czasami działa od kopa ale przeważnie lipa. Sieć ta sama, karta ta sama, cholera wie, o co mu chodzi. Tak było na 42.2. Niedawno dupnąłem na 42.3 i zobaczymy ale nie spodziewam się szału.

Z innej beczki - chciałem sprawdzić darowany router, domyślny adres to 192.168.1.1. Chciałem sobie utworzyć taki dodatkowy profil awaryjny połączenia po kablu tylko na tę okazję ale po konfiguracji profil nie pojawiał się na liście. Co ciekawe, każdy kolejny tworzony miał domyślną nazwę z kolejnym numerkiem, tak jakby poprzednia była już wykorzystana. Czyli profile tworzył ale nie pokazywał na liście.
Nie kupię niczego, co reklamuje Szymon Majewski

Zonk

  • SUSE Guru Apprentice
  • ***
  • Wiadomości: 426
Odp: NetworkManager nie widzi wlan1 (42.3)
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 23, 2017, 01:13:44 pm »
W sumie przez ostatnie lata nie mogłem na niego narzekać, a przyznam się, że często zmieniam lapki, kompy, sieciówki, modemy gsm, miejsca, dostawców, sposoby łączenia, robiłem za domowy router i kiedyś tam miałem mały zonk ale generalnie ok. Pliki też są proste do przeglądania, budowa profili itp. Może jak ktoś ma stacjonarkę po kablu albo lapka w domu po wifi to mu żadne kwiatki nie wyskakują. Nie wiem co pozmieniali w 42.3 ale wychwyciłem jeszcze inny zonk:
- Gdy mam przeglądarkę włączoną i połączę się z siecią lub zmienie APka z jednej komórki na drugą, to FF lub Chrome nie ma neta. W konsoli ping, tracert wszystko działa. Muszę zamknąć i otworzyć przeglądarkę, żeby załapała "zmianę neta" - tak bym powiedział w 1/3 przypadków, głupie to ale kiedyś to trenowałem i też tego nie było.
- Gdy komórka w postaci APka wybierze się na drugą stronę miasta, to i tak po rozłączeniu zostaje pozycja na liście jakby była w zasięgu.
System czysty, żadnych udziwnień, żadnych dodatkowych repo poza packmanem, ehh
-- Dodam jeszcze:
- Komórka po 30 min przestała udostępniać neta i wyskoczył komunikat, że zerwano połączenie z ... Super, tylko ten komunikat wyskakuje co 30 sekund i nie wiem, jak się go pozbyć...  :D
- Jak włącze udostępnianie neta w komórce to NM się sam połączy ale wchodząc w NM na danym APku mam opcję POŁĄCZ...przez co nie widać statystyk łącza.

Nie wiem, co za genjusz majstrował przy tym ale coś, co tyle czasu dobrze działało, a teraz tak świruje.., kopyta opadają.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2017, 10:34:51 pm wysłana przez Zonk »
openSUSE 42.2 AMD 7700 series
P35-ICH9R, Intel Core 2 Quad Q6600-3GHz