Autor Wątek: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć  (Przeczytany 2017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dukov

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 65
Witam, ściągnąłem wczoraj Enemy Territory z repo, razem z patchem 2,60b i chciałem sobie pograć, ale nie chce się włączyć, nie wyskakuje żaden błąd, po prostu się nie włącza.

EDIT
OpenTTD - i jest dokładnie to samo, klikam i nic.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2015, 03:55:44 pm wysłana przez Dukov »

Fisiu

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 4579
    • la manzana
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 20, 2015, 10:54:16 pm »
Uruchom z terminala, zobacz co się dzieje.

Dukov

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 65
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2015, 12:04:14 am »
Uruchom z terminala, zobacz co się dzieje.


Jako user
Na OpenTTD jest zablokowany zapis do dysku - nie wiem czemu i tak mi się wydaje, ale jak uruchomię jako su bez problemu się włącza.
Crash encountered, generating crash log...
*** OpenTTD Crash Report ***

Crash at: Fri Feb 20 21:21:43 2015
In game date: 0-01-01 (0)

Crash reason:
 Signal:  Aborted (6)
 Message: <none>

OpenTTD version:
 Version:    1.4.4 (0)
 NewGRF ver: 14486995
 Bits:       64
 Endian:     little
 Dedicated:  no
 Build date: openSUSE BuildService

Stacktrace:
 [00] openttd(_ZNK12CrashLogUnix13LogStacktraceEPcPKc+0x37) [0x6f0387]
 [01] openttd(_ZNK8CrashLog12FillCrashLogEPcPKc+0xeb) [0x5fc63b]
 [02] openttd(_ZNK8CrashLog12MakeCrashLogEv+0x48) [0x5fc878]
 [03] openttd() [0x6f0295]
 [04] /lib64/libc.so.6(+0x35200) [0x7fb4eeb0c200]
 [05] /lib64/libc.so.6(gsignal+0x37) [0x7fb4eeb0c187]
 [06] /lib64/libc.so.6(abort+0x118) [0x7fb4eeb0d538]
 [07] /lib64/libc.so.6(+0x730c4) [0x7fb4eeb4a0c4]
 [08] /lib64/libc.so.6(+0x7892e) [0x7fb4eeb4f92e]
 [09] /lib64/libc.so.6(+0x79636) [0x7fb4eeb50636]
 [10] openttd(_Z14DeterminePathsPKc+0x285) [0x614855]
 [11] openttd(_Z12openttd_mainiPPc+0xc0f) [0x6e262f]
 [12] /lib64/libc.so.6(__libc_start_main+0xf5) [0x7fb4eeaf8b05]
 [13] openttd() [0x55ceba]

Operating system:
 Name:     Linux
 Release:  3.16.6-2-desktop
 Version:  #1 SMP PREEMPT Mon Oct 20 13:47:22 UTC 2014 (feb42ea)
 Machine:  x86_64
 Compiler: GCC 4.8.3 "4.8.3 20140627 [gcc-4_8-branch revision 212064]"

Configuration:
 Blitter:      none
 Graphics set: none (4294967295)
 Language:     none
 Music driver: none
 Music set:    none (4294967295)
 Network:      no
 Sound driver: none
 Sound set:    none (4294967295)
 Video driver: none

Fonts:
 Small:  sprite
 Medium: sprite
 Large:  sprite
 Mono:   sprite

AI Configuration (local: 0):

Libraries:
 FontConfig: 2.11.1
 FreeType:   2.5.3
 ICU:        53.1
 LZMA:       5.0.7
 LZO:        2.08
 PNG:        1.6.13
 SDL:        1.2.15
 Zlib:       1.2.8

---- gamelog start ----
---- gamelog end ----

*** End of OpenTTD Crash Report ***

Crash log generated.

Writing crash log to disk...
Crash log written to /home/eddie/.local/share/openttd/crash.log. Please add this file to any bug reports.

Writing crash savegame...
Writing crash savegame failed. Please attach the last (auto)save to any bug reports.

Writing crash screenshot...
Writing crash screenshot failed.

Przerwane
eddie@linux-ivoh:~>

To tylko część, bo się nie mieści, tu jest reszta
PasteBin

Jako root wcześniej się uruchamiało, ale teraz czarny ekran na obu monitorach i _, i komputer przestał reagować. Sprawdziłem minutę temu.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2015, 12:48:46 pm wysłana przez Dukov »

Fisiu

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 4579
    • la manzana
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2015, 03:01:51 pm »
Uruchamianie jako root to zły pomysł i takiego logi mnie nie interesują. Skąd (i jak) instalowałeś owe gry, jaki masz sprzęt, jaka wersja systemu...

Dukov

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 65
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2015, 04:37:32 pm »
Mam świeżo zainstalowany 13.2, Celeron 1,86 ghz i 2 GB RAM. Instalowałem z repo, a zawsze próbuję uruchamiać jako root, jeśli widzę, że jako user jest błąd przy dostępie. A przed formatem OpenTTD działał bez problemu, a instalowałem go 4 razy, bo tyle też formatowałem system, najpierw na 13.1, i 1GB RAM, potem na 13.2 i 1GB RAM,  a teraz mam 2 GB RAM i wszystko działało, zarówno jak sam kompilowałem i jak instalowałem z repo. A logi są z usera, jako root, najpierw się odpalało, potem było tylko " _ " i komputer przestał odpowiadać.

Na Win XP i Win 8.1 OpenTTD działa bez problemu. Podejrzewam że może coś z bibliotekami? Ale to tylko domysły, bo instalowałem MiniTube wcześniej i nie chciało działać, wymagało QT 4,6 albo nowszego.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2015, 04:40:01 pm wysłana przez Dukov »

Fisiu

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 4579
    • la manzana
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 22, 2015, 07:52:24 pm »
Czy to co wkleiłeś te jest "/home/eddie/.local/share/openttd/crash.log"? Jeśli nie, to dołącz ten plik.

Dukov

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 65
Odp: Enemy Territory i Open Transport Tycoon Deluxenie chce się włączyć
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2015, 12:14:41 pm »
Czy to co wkleiłeś te jest "/home/eddie/.local/share/openttd/crash.log"? Jeśli nie, to dołącz ten plik.
Tak to są te logi. Dodałem też w załączniku, jako plik, może będzie tak wygodniej :)