Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Kameleon po godzinach / Odp: Przypadek? Nie sądzę.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kalisto dnia Dzisiaj o 01:29:14 pm »
Przeczytałeś gwarancje, masz pewność że na baterie trwa ona 2 lata  ::)
2
Kameleon po godzinach / Przypadek? Nie sądzę.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez rilicek dnia Kwiecień 24, 2018, 10:00:30 pm »
DELL Inspiron 15 5567 - według danych w systemie producenta gwarancja kończy się w marcu 2018. Kwiecień 2018, system zgłasza awarię akumulatora i konieczność jego wymiany. Przypadek? Nie sądzę.  ;)
Na szczęście laptop został kupiony w maju i jeszcze jest na gwarancji :P.
3
Administracja / Odp: Wydłużony czas rozruchu po aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez klatu dnia Kwiecień 21, 2018, 07:29:05 pm »
Nie mam wersji 2. I raczej nigdy nie miałem. Z tego co widzę jest i to od dawna tylko libspectre1 w wersji: 0.2.7-16.1.

Nie wiem też jaki miałoby to mieć związek z opisanym przeze mnie problemem.
4
Administracja / Odp: Wydłużony czas rozruchu po aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez szwagier dnia Kwiecień 21, 2018, 05:06:57 pm »
Nie wiadomo co masz zainstalowane że potrzebuje spectre.
Libspectre to biblioteka do renderingu postscriptów, ale nawet tumbleweed nie ma wersji 2.
Może masz dodane jakieś repo z tą biblioteką a ona nie za bardzo współpracuje z systemem.
Sprawdź.
5
Administracja / Odp: Wydłużony czas rozruchu po aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez klatu dnia Kwiecień 21, 2018, 02:25:37 pm »
Czyli co, tak ma być? Bo nie rozumiem.
6
Administracja / Odp: Wydłużony czas rozruchu po aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kacior dnia Kwiecień 21, 2018, 01:33:11 pm »
7
Administracja / Wydłużony czas rozruchu po aktualizacji
« Ostatnia wiadomość wysłana przez klatu dnia Kwiecień 21, 2018, 12:02:05 pm »
Cześć,
Problem pojawił się już jakiś czas temu po dość dużej aktualizacji.
Przy rozruchu powitał mnie nowy komunikat:
"[ xxxx.xxxxxx] Spectre V2 : System may be vulnerable to spectre v2"
Powtórzony trzykrotnie a pod nim szybko migająca pozioma kreska: _
Wstrzymuje to rozruch systemu na ok. 90 sekund, po czym system uruchamia się dalej tak jak wcześniej.

Idąc za jakąś poradą z internetu zaktualizowałem sterownik graficzny z repozytorium nvidia do wersji 390.48-6.1
Teraz wspomniany komunikat się już nie wyświetla, pojawia się tylko szybko migający kursor, i czas uruchomienia dalej jest tak samo wydłużony.

System to aktualny openSUSE Leap 42.3, KDE Plazma.
8
Zagadnienia zaawansowane / Odp: Cups i Samba
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Grzegorz B dnia Kwiecień 19, 2018, 08:46:14 pm »
Do zamknięcia, skończyło się na użyciu demona p910d -  dodaniu drukarki po procie TCP/IP (sterownik urządzenia rzuca błędem że nie udało się wydrukować strony ale wszystko drukuje się tak jak powinno).
9
Zagadnienia zaawansowane / Odp: Samba uprawnienia do plików
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Zonk dnia Kwiecień 12, 2018, 12:26:01 pm »
W praktyce to działa bardzo ładnie na NFSsie. Kiedyś miałem okazję zatestować jak 16 userów zasysało z "serwera" profile - konta były tworzone na serwerze, homy userów, zrobiły się profile mobilne. Masz przełączniki montowania w man, który odpuściłeś (hard i soft) ale soft domyślny z tego co widzę i to działa w drugą stronę. Gdyby Qnap zniknął, to czy programy używające zasobu pójdą w kosmos czy będą czekać. Pingwin przy zamykaniu sam pozamyka udziały sieciowe. Samba nie wiem do końca czemu mocno obciąża serwer i wydajność przy przewałkach dużo niższa. Mając 2 linuksy nie przyszlo by mi do głowy udostępniać czegoś po sambie.
10
Środowisko graficzne i programy użytkowe / OpenSUSE42.3 Leap ustawienie rozdzielczości po upgrade
« Ostatnia wiadomość wysłana przez SlawekSWP dnia Kwiecień 09, 2018, 09:01:36 pm »
Dzień dobry

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu wyświetlania
Po zainstalowaniu systemu
OpenSUSE Leap 42.3.4.4.114-42 wyświetlanie było i jest w porządku.
Po aktualizacji do
OpenSUSE Leap 42.3.4.15.10-2 wszystko na ekranie jest rozciągnięte i powiększone tak jakby była ustawiona bardzo niska rozdzielczość 800x600


Przez kilka dni nie mogłem się zapytać a sprawa zaczęła mi dokuczać, zapytałem tutaj ale nie umiem skorzystać z odpowiedzi https://forum.linux.pl/index.php/topic,25276.0.html


Dzisiaj ponownie wgrałem 42.3.4.4 czyli wszystko mi się wyświetla poprawnie i nie ma czego badać... Na tamtym forum podałem dane:

dmesg | grep fail
[    0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed
[    0.380903] acpi PNP0A03:00: _OSC failed (AE_NOT_FOUND); disabling ASPM
[   15.314680] sp5100_tco: failed to find MMIO address, giving up.

~/.xsession-errors -
w załączeniu

lspci -k | grep -A3 VGA
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RS780L [Radeon 3000]
        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device 7699
        Kernel driver in use: radeon
        Kernel modules: radeon
Strony: [1] 2 3 ... 10