Autor Wątek: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia  (Przeczytany 13828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« dnia: 22-09-2008, 12:35:58 »
Witam!

Mam problem z moim polaczeniem przez wifi. Moge sie polaczyc ze strona routera. pingi dochodza nawet do komputerow ktore sa podlaczone do sieci ale  nie da sie surfowac po internecie. nie wiem w czym jest rzecz. Jak moge sobie poradzic z tym problemem?

Offline Zajec

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 2530
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #1 dnia: 22-09-2008, 13:24:48 »
Prawdopodobnie brakuje Ci serwerów DNS, żeby system mógł przetłumaczyć np. takie "wp.pl" na "212.77.100.101".

Musisz dopisać je ręcznie w systemie, albo poprawić konfigurację rotuera aby podawał serwery wszystkim komputer łączącym się z nim (przez DHCP, który przydziela także adres IP i podaje bramę).

Najlepiej sprawdźping 212.77.100.101route(to drugie jako root)

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #2 dnia: 22-09-2008, 16:22:50 »
wydaje mi sie ze to nie jest wina DHCP bo adres ip mam przydzielany samodzielnie przez router. nie musialem nic "na sztywno" wpisywac w ustawienia karty(tzn adres ip i adres bramy) chyba ze sie myle?

Wlasnie sprawdzilem ze teraz nie mam nawet dostepu do strony routera. kiedy wydaje polecenie Ping pojawia sie komunikat ze siec jest niedostepna mimo ze jestem polaczony i mam pelny zasieg
« Ostatnia zmiana: 22-09-2008, 17:06:40 wysłana przez rzepaczyk »

Offline Zajec

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 2530
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #3 dnia: 22-09-2008, 17:34:20 »
A w jaki sposób konfigurowałeś połączenie? Przez YaST czy KNetworkManager? Jeśli przez YaST to może wyswietlać, że jesteś połączony, mimo że w rzeczywistości nie jesteś.

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #4 dnia: 22-09-2008, 18:29:46 »
szczerze mowiac sam nie wiem;] konfigurowalem siec wg wiki mojego laptopa i wg FAQ ze strony suse. na dobra sprawe na trzy metody. przez YaST wlasnie, przez Kwifimanager i knetworkmanager

Offline fomicz

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #5 dnia: 23-09-2008, 04:36:25 »
szczerze mowiac sam nie wiem;]
A sprawdziłeś pinga do wp.pl jak ktos Ci poradził?
ping 212.77.100.101Ja miałem podobnie. W windowsie ten sam router przydzielał DNSy a w Ubuntu - nie.
Sprawdż to dokładnie i ewentualnie ręcznie je dopisz.

Offline Zajec

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 2530
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #6 dnia: 23-09-2008, 06:12:45 »
fomicz: jeśli aktualnie nie może pingować routera to nie ma sensu pingować wp. Trzeba wrócić się na etap konfiguracji połączenia.

Offline fomicz

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #7 dnia: 23-09-2008, 09:38:15 »
Trzeba wrócić się na etap konfiguracji połączenia.
Rzeczywiście, przeoczyłem ten post.
Podaj model routera oraz wynik polecenia
ifconfigz konsoli.


Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #8 dnia: 23-09-2008, 12:48:54 »
router jest z Netii- Thomson SpeedTouch ST585. zaraz dolacze wynik komendy ifconfig

wynik komendy ifconfig:
linux-6bum:/home/mateusz # ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1D:92:5A:37:DE
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:3224911841 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:221 Base address:0x6000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:46 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:46 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:3044 (2.9 Kb)  TX bytes:3044 (2.9 Kb)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1D:92:C6:02:4E
          inet addr:77.253.70.0  Bcast:77.255.255.255  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: fe80::21d:92ff:fec6:24e/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:15 errors:0 dropped:77 overruns:0 frame:0
          TX packets:169 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1541 (1.5 Kb)  TX bytes:13928 (13.6 Kb)
          Interrupt:17 Memory:f8e68000-f8e68100
i wczesniej prosiliscie o komende route:
linux-6bum:/home/mateusz # route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
loopback        *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
77.0.0.0        *               255.0.0.0       U     0      0        0 wlan0
« Ostatnia zmiana: 23-09-2008, 13:49:01 wysłana przez rzepaczyk »

Offline Zajec

  • Geeko's friend
  • Maniak SUSE
  • *
  • Wiadomości: 2530
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #9 dnia: 23-09-2008, 15:10:40 »
I tak nie wiemy w jaki spsób konfigurujesz połączenie, więc to co podałeś jest bezużuyteczne. Mogą to być dane od DHCP albo ręcznie wstukane "na siłę".

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #10 dnia: 23-09-2008, 15:13:36 »
nie mam nic jak to okresliles na sile wklepywane. wszystko mam konfigurowane prezz DHCP

Offline pit3r

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 56
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #11 dnia: 23-09-2008, 15:21:21 »
wejdź na router i napisz jaki adres ip powinien przydzielać. obecnie dostajesz ip klasy A co dla mnie jest trochę dziwne. z tego co się orientuję to w większości tego typu sprzętu standardowo przypisywany jest adres z puli 192.168.0.0 przy masce 255.255.255.0 . jeśli jesteś pewien, że router poprawnie przypisuje dhcp to w yast ustaw dla tej karty automatyczne pobieranie. sprawdź ustawienia zapory sieciowej, bo może ona skutecznie blokować cały ruch na karcie bezprzewodowej. jak tam już będzie ok to połącz się za pomocą KNetworkManager. daj znać jak poszło.

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #12 dnia: 23-09-2008, 18:20:13 »
Widze teraz ze jest wszystko pomieszane(moj ojciec pewnie cos kombinowal w ustawieniach sieci) zatem powiedzcie mi czy mam konfigurowac siec w YaST w knetworkmanager czy w kwifimanager? dodam ze jest to troche dziwne bo kwifimanager wyszukuje moja siec bez problemu a knetworkmanager juz nie bardzo. tak w ogole to mam to ustawiac kiedy router jest w trybie wyszukiwania nowych urzadzen?

Offline pit3r

  • SUSE User
  • *
  • Wiadomości: 56
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #13 dnia: 23-09-2008, 18:28:46 »
u mnie podstawa to yast. tam zmieniam sposób pobierania ip dla każdej karty sieciowej (dynamicznie lub statycznie). natomiast łączenie z bezprzewodowymi sieciami dokonuję za pomocą KNetworkManager. słyszałem jednak o przypadkach, że ten program nie chciał współpracować więc możesz próbować kwifimanager.
jeśli masz możliwość połączenia się ze swoim routerem z innego komputera to masz pewność, że problem tkwi w ustawieniach siusiaka.

Offline rzepaczyk

  • Początkujący
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Brak internetu przez wifi mimo polaczenia z siecia
« Odpowiedź #14 dnia: 23-09-2008, 18:50:08 »
z routerem moge sie polaczyc z wszystkich komputerow w sieci. nawet z mojego laptopa ale tylko na windows. w takim razie bede ustawial w YaST. jak to nie pomoze to w Kwifimanager. ale zauwazylem ze tylko knetworkmanager przerabia haslo do sieci na hex. kwifimanager nie rozpoznaje hasla w "mojej" wersji.

konfigurowalem przed chwila w YaST i kwifimanager i to nic nie pomoglo, potem YaST i knetworkmanager i to tez nic nie dalo. dalej komputer jest podlaczony do sieci ale internetu nie ma. probowalem tez wpisywac recznie adresy i tez byl polaczony z siecia ale bez internetu. poza tym zauwazylem ze knetworkmanager widzi moja siec z (WPA/RSN) a ma byc (WPA/PSK)
« Ostatnia zmiana: 24-09-2008, 19:08:28 wysłana przez rzepaczyk »