Oficjalne Polskie Forum SUSE Linux
31-07-2010, 01:22:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zanim zadasz pytanie, poszukaj odpowiedzi na openSUSE Wiki.

Strona główna   Portal Wiki Pomoc Szukaj Mapa użytkowników Chat Odnośniki Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: List otwarty przeciwko DRM  (Przeczytany 8147 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Quest-88
Geeko's friend
SUSE Guru Apprentice
*

Reputacja: +9/-0

Zobacz profil WWW
« : 05-06-2006, 17:54:34 »

"Rok temu przygotowaliśmy list otwarty przeciwko wprowadzeniu patentów na oprogramowanie. Podpisany przez ponad trzy tysiące osób trafił do mediów i do polityków decydujących o stanowisku naszego kraju na forum Unii Europejskiej. Dziś Ministerstwo Kultury pracuje nad prawem, które pociągnie za sobą delegalizację wolnego oprogramowania odtwarzającego multimedia, utrudni dostęp do dóbr kultury i spowolni jej rozwój. Dlatego w ramach prac związanych z nowelizacją prawa autorskiego, przygotowaliśmy List otwarty przeciwko DRM. Zapraszamy do zapoznania się z jego treścią i podpisania. A także do szerokiego rozgłoszenia informacji o jego istnieniu, podesłaniu go swoim znajomym, przyjaciołom i wszystkim osobom, które mogą być zainteresowane tematem...

My, niżej podpisani, sprzeciwiamy się planom wprowadzenia w Polsce skrajnie restrykcyjnych przepisów dotyczących cyfrowych systemów ograniczania dostępu do dóbr kultury (tzw. DRM - Digital Rights Management).

Przedstawiony ostatnio przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego projekt zmian w prawie autorskim w pełni legalizuje systemy pozwalające wydawcom swobodnie ograniczać dostęp do utworów w formie cyfrowej. Za próby omijania ograniczeń mają zostać wprowadzone drakońskie kary - do 3 lat więzienia. Zmiany te będą miały negatywny wpływ na polską kulturę, utrudnią lub wręcz uniemożliwią dostęp do jej skarbów, osłabią pozycję twórców na rzecz wydawców, zaszkodzą konsumentom.

Historycznym osiągnięciem ludzkości jest wolność wiedzy i informacji – możliwość korzystania z dzieł w bibliotekach, muzeach, na uniwersytetach i w kręgu znajomych osób. Wszystko to dzięki zasadzie dozwolonego użytku. Tymczasem, nowelizacja legalizuje DRM w sposób, który tę zasadę zlikwiduje. Istniejące dziś prawa do korzystania z utworów na użytek własny i w gronie przyjaciół, korzystania w celach naukowych i edukacyjnych, nieodpłatnego udostępniania dzieła w bibliotekach, korzystania z cudzych utworów we własnej twórczości, czy też korzystania dla dobra osób niepełnosprawnych staną się pustymi słowami. To niebezpieczne także dla przyszłości polskiej kultury bo dozwolony użytek to niezbędny warunek twórczości.

Świat, który legalizuje proponowana nowelizacja, to świat w którym piosenkę można odsłuchać tylko na jednym odtwarzaczu, zakupiony film sam skasuje się po kilku miesiącach, programu telewizyjnego nie da się nagrać na wideo, a pożyczenie książki koledze będzie przestępstwem, za które grozi więzienie.

Nie chcemy takiego świata. Przy wprowadzaniu legislacji regulującej stosowanie systemów DRM należy bowiem zachować równowagę między interesami wydawców, prawem twórców do słusznego wynagrodzenia a konstytucyjnymi prawami społeczeństwa do uczestnictwa w życiu kulturalnym narodu.

Legislacja dotycząca systemów DRM jest wprowadzana, bo wymaga tego dyrektywa Unii Europejskiej. Jednak prawo to nie zwalnia z obowiązku ochrony dozwolonego użytku, a także zobowiązuje do ochrony konkurencji i konsumentów. W państwach członkowskich UE, szczególnie we Francji i w Niemczech, prawo europejskie jest implementowane z uwzględnieniem tych aspektów. Powinniśmy skorzystać z doświadczeń tych krajów.

Swoje propozycje w tej sprawie opublikowały już Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Internet Society Poland, Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji i Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich. Wzywamy polski rząd i parlament do uwzględnienia ich stanowisk.

List otwarty można podpisać na stronie list.7thguard.net"

Astronom
Gość
« Odpowiedz #1 : 05-06-2006, 20:20:00 »

Uważam, że wszystcy linuxiarze na tym forum powinni się tym zainteresować  Surprised

Quest-88
Geeko's friend
SUSE Guru Apprentice
*

Reputacja: +9/-0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 05-06-2006, 20:20:54 »

khy, khy
protestuje przed takim zawężaniem kręgu! Mr.Blue

Misiosław
SUSE Guru Apprentice
Spain

Reputacja: +7/-1

« Odpowiedz #3 : 05-06-2006, 21:06:48 »

Takie a nie inne prawo jest spowodowane tym ze po 12 latach od czasu wejścia w życie ustawy Polacy nadal nie oduczyli sie kraść.
Dalej myślą że nalezy im sie wszystko i za darmo.

snake
Geeko's friend
SUSE Guru
*
Poland

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #4 : 06-06-2006, 11:40:35 »

Decyzje polityczne nie mają nic wspólnego z rzeczywistością która nas otacza i to czy polacy kradną czy nie tudzież inne narody także nie ma wpływu na ustawy takie jak powyższa.
Nie uważam żeby to był temat do dyskusji.
Potraktujcie ten wątek jako link do strony i tyle.
Pozdrawiam

Człowiek jest atakowany coraz większą ilością informacji,
które mają coraz mniejsze dla niego znaczenie.
dEEpUs
Geeko's friend
SUSE Guru
*
Poland

Reputacja: +13/-6

Ajj

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 31-07-2006, 17:46:10 »

"oduczyli krasc" jesli cena jakiegokolwiek produktu jest zawyzona o 95% to ja nie uwazam tego za kradziez, proste

-- odkrywam odmienne stany swiadomosci --
Master666
SUSE Power User
**

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #6 : 31-07-2006, 17:50:17 »

No i pewnie dyskusja o piractwie się zacznie... Ja nie mam nic przeciwko piractwu. Wydawcy dają takie smieszne ceny, że sami sie proszą o to aby ktoś im coś ukradł. Najlepszy przykład to Micro$hit. Ale nie będe oftopować  Laughing

dEEpUs
Geeko's friend
SUSE Guru
*
Poland

Reputacja: +13/-6

Ajj

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 02-08-2006, 12:36:25 »

sprawa taka sama jak w przypadku plyt audio, mamy ceny wyzsze niz np. w hiszpani, czasami angli, biorac pod uwage ze te kraje w/g raportu jakiejs firmy fonograficznej sa zagrozone piractwem a polska nie, to nie widze powodu dla ktorego ja mam placic wiecej niz w krajach bogatych gdzie pensje sa odpowiednio wyzsze od naszych. Proste, szczeze ma gleboko w powazaniu co sobie mowi jakis prezes Sony albo Zaiks o piractwie, teraz powiedzcie mi bo wspomnej o "artyscie" ktorego osobiescie nie trawi - wisniewskim - jak to sie stalo ze on jednak nagral ta plyte za 5 zeta ??

-- odkrywam odmienne stany swiadomosci --
Astronom
Gość
« Odpowiedz #8 : 05-08-2006, 16:47:59 »

24.000 osób uff

Karsonjey
SUSE User
*
Italy

Reputacja: +2/-0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 06-02-2007, 22:07:31 »

Decyzje polityczne nie mają nic wspólnego z rzeczywistością która nas otacza i to czy polacy kradną czy nie tudzież inne narody także nie ma wpływu na ustawy takie jak powyższa.(...)

Absolutnie się zgadzam z tą opinią .
Nie ma co mówić .

Karson Jey
http://wap.wpg.pl/karson
Linux.
Registered User#443386
3qn
SUSE Guru Apprentice

Reputacja: +17/-3

ReactOS (free NT)

« Odpowiedz #10 : 09-04-2007, 23:13:06 »

Takie a nie inne prawo jest spowodowane tym ze po 12 latach od czasu wejścia w życie ustawy Polacy nadal nie oduczyli sie kraść.
Dalej myślą że należy im sie wszystko i za darmo .

A jak tu nie kraść  Twisted Evil
Czy ty naprawdę sądzisz że piractwo to jest tylko problem polski ??

"oduczyli kraść" jeśli cena jakiegokolwiek produktu jest zawyżona o 95% to ja nie uważam tego za kradzież, proste

To chyba nie zawyżenie ceny na dzień dzisiejszy kurs GB 5.5 PL
Przykład COMMAND & CONQUER 3: TIBERIUM WARS

http://www.gamestation.co.uk/product.asp?id=101278032972340
http://www.gry-sklep.pl/index.php?p501,command-conquer-3-tiberium-wars

W wielkiej brytani kosztuje £26.99 w Polsce 119,90 zł z czego wynika, że mamy taniej.
A i tak pójdzie jak świekrze bułeczki na bazarze, (ale walnąłem teraz jest era torrenta  Twisted Evil)

Tu chodzi o coś więcej o o portfel polaka i zarobki.
Takie jest ,moje zdanie.
Co nie oznacza, że jestem sprzymiezeńcem:
Nie stać mnie to ukradnę

Ja czekam aż wyjdzie w serji EXTRA KLASYKA, ZŁOTA KOLEKCJA itp.  grin (poważnie)

« Ostatnia zmiana: 09-04-2007, 23:23:38 wysłane przez 3qn, Reason: a co nie wolno ?? » Zapisane
Kostuch
SUSE Power User
**
Poland

Reputacja: +4/-0

« Odpowiedz #11 : 10-04-2007, 09:59:44 »

3qn mam dokładnie takie samo nastawienie. Ja czekam, aż Prince of Persie: The Two Thrones będzie w  extra klasyce. Dwie poprzednie już mam Mr.Blue

Life is a journey, not a mystery
Open your eye, live what you see
Life is a journey, beautiful and free
Life is a wonder, beautiful and free
3qn
SUSE Guru Apprentice

ReactOS (free NT)

« Odpowiedz #12 : 11-04-2007, 01:54:50 »

A w między czasie. Jak się nie ma co się lubi to się lubi lubi co się ma.
Gram w klasykę  Laughing z reszesztą już coraz rzadziej grywam.

xorock
SUSE Power User
**

Reputacja: +4/-0

« Odpowiedz #13 : 14-04-2007, 07:25:03 »

Heheheh:
Kod:
DRM chroni malware:
W sieci pojawił się program proof-of-concept umożliwiający wykorzystanie mechanizmów DRM w 32-bitowej Viście do ukrycia złośliwego oprogramowania.

Dzięki aplikacji można dowolnie włączać i wyłączać chronione procesy. Mechanizm DRM Visty zapobiega nawet próbom pobrania informacji o chronionych procesach, przez co stają się one niedostępne dla nieuprawnionych aplikacji. Jeśli uda się włączyć tryb ochrony dla aplikacji typu malware, oprogramowanie antywirusowe będzie bezsilne.

Program został udostępniony tylko w wersji binarnej, autor nie ma zamiaru dzielić się źródłami, by nie sprowokować lawiny malware wykorzystującego mechanizmy DRM. Skoro jednak już wiadomo, że jest to możliwe, można spodziewać się skierowania uwagi twórców malware na te rejony i prób wykorzystania tej możliwości.

Żeby móc ustawiać i zdejmować tryb ochrony z procesów, program musi zostać uruchomiony z przywilejami administratora.

3qn
SUSE Guru Apprentice

ReactOS (free NT)

« Odpowiedz #14 : 14-04-2007, 16:24:58 »

Jak szkoda, że to tylko proof-of-concept  Twisted Evil
Ale pogratulować autorowi  thumleft od jedna z miliona pierwszych jaj jakie zafundował m$

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.307 sekund z 22 zapytaniami.

Google visited last this page 24-06-2010, 09:30:03