Oficjalne Polskie Forum SUSE Linux
31-07-2010, 01:24:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zanim zadasz pytanie, poszukaj odpowiedzi na openSUSE Wiki.

Strona główna   Portal Wiki Pomoc Szukaj Mapa użytkowników Chat Odnośniki Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wirusy  (Przeczytany 3419 razy)
adasiek_j
Moderator
SUSE Root
*
Poland

Reputacja: +78/-0

NIE JESTEM WRÓŻKĄ !!!!! Podawajcie konkrety !

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : 04-12-2008, 11:17:20 »

Dobry trik, nie wiedziałem że tak można zrobić, teraz jak będę mógł z powrotem korzystać ze swojego komputera to poszukam jak coś takiego zrobić.

Router musi mieć taką funkcjonalność, ja używam w domu Dryteka (www.draytek.pl), ale IPCop (www.ipcop.org)  też to potrafi. Na pewno Asmaxy nie wszystkie to potrafią (kiedyś miałem takiego za 100 zł, nie potrafił...).

Adam

Uwaga! - z chęcią pomogę tym, co czytają moje posty do końca i stosują się do moich próśb o informacje.
=
Ważne INFO => http://forum.suse.pl/index.php/topic,22357.0.html
=
http://www.abix.info.pl/rc-linux/jak-madrze-zadawac-pytania.html
Paweł
Global Moderator
SUSE Guru
*
Poland

Reputacja: +41/-0

« Odpowiedz #16 : 04-12-2008, 11:23:49 »

Ja mam takiego asmax-a za 100zł (kiedyś za 200) - niestety nie widzę takiej opcji ;/ (ASMAX BR-604g)

KDE 3.5.10 "release 80"
Intel C2D E8400 @3.00 , GOODRAM PRO 1066 2x2GB , Asus GF 8800GT 1GB, Gigabyte EX38-DS5, Corsair 520HXEU-520W , WD6400AAKS 640GB + Seagete 250GB. Samsung SyncMaster T220HD
smopi
SUSE Power User
**

Reputacja: +11/-0

« Odpowiedz #17 : 04-12-2008, 11:26:21 »

Dobry trik, nie wiedziałem że tak można zrobić, teraz jak będę mógł z powrotem korzystać ze swojego komputera to poszukam jak coś takiego zrobić.
To nie trik, także usługę sshd możesz skonfigurować aby nie słuchała na standardowym porcie 22 tylko na zupełnie innym. Do tego można określić z jakich adresów IP można się z serwerem łączyć. Jak dodatkowo wyłączysz autoryzację hasłem a zostawisz tylko RSA to myslę, że możesz o ssh być spokojny.  smiley

adasiek_j
Moderator
SUSE Root
*
Poland

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 05-06-2009, 14:54:06 »

Ja mam takiego asmax-a za 100zł (kiedyś za 200) - niestety nie widzę takiej opcji ;/ (ASMAX BR-604g)
miałem dokładnie taki sam - potwierdzam - nie ma takich opcji.
Tak, mam pewność, że dodaję tę informację tutaj - polecam poczytać :

Artykuł źródłowy
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Czy-Linux-jest-taki-bezpieczny,wid,11188033,wiadomosc.html?ticaid=18276

Komentarz do tego artykułu
http://www.linux.pl/?id=news&show=5372

Ocenę powyższych informacji pozostawiam czytelnikowi.

Adam

Uwaga! - z chęcią pomogę tym, co czytają moje posty do końca i stosują się do moich próśb o informacje.
=
=
sc4q4
Global Moderator
SUSE Power User
*

Reputacja: +15/-0

« Odpowiedz #19 : 05-06-2009, 18:06:15 »

Złamanie zabepieczeń Linuksa jest niezwykle proste i sprowadza się tylko do czterech kroków: znalezienie luki w oprogramowaniu lub jądrze, napisanie eksploita, uzyskanie praw roota i zainstalowanie trojana, czy backdoora... Linux nie jest więc bezpiecznym systemem - nie bardziej niż Windows. Przynajmniej tak twierdzi dwójka analityków zagrożeń z firmy Kaspersky Lab Polska, którzy wydali niedawno swoją pouczającą publikację - cytowaną przez największe polskie portale.

Punkt widzenie zależy od punktu siedzenia.
Myślę że tego typu artykuły są dobrym sposobem napędzenia klientów firmą dostarczającym rozwiązania do walki z wirusami.

Windows to winda a Linuks to schody. Windą łatwiej, ale czy widziałeś kiedyś zepsute schody ?

AMD Sempron(tm) 2200+ (1500Mhz), Płyta: Asrock K7VT4A PRO, Geforce 7600GS (AGP) 512MB/128bit DDR2, GOOD RAM 2x 1GB DDR PC3200
OpenSuse 11.1, 11.2
adasiek_j
Moderator
SUSE Root
*
Poland

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 05-06-2009, 20:03:19 »

Po to zresztą zostały napisane.

Zresztą cytując ich... jakie to dziecinnie proste ...
znalezienie luki w oprogramowaniu lub jądrze, napisanie eksploita, uzyskanie praw roota i zainstalowanie trojana, czy backdoora
nieprawdaż? każde dziecko przecież potrafi zanalizować w ciągu kwadransa kod źródłowy jądra linuksowego

p.s.
Ja nie potrafię ;-( więc chyba się w ogóle nie znam na niczym....

Adam

=
=
snake
Geeko's friend
SUSE Guru
*
Poland

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #21 : 05-06-2009, 20:42:58 »

No cóż dziwi mnie to, że jacyś super guru odkrywają i piszą o czymś co jest znane od wielu wielu lat Mr.Blue
Ja bym się wstydził firmować swoim nazwiskiem takiego knota. Ale cóż kasa robi swoje.
Z MS jest podobnie. Ciekawe ile włamów dokonali Ci super specjaliści na Windę czy linux bez dostepu do shella i bez pomocy specjalnie pokierowanego użyszkodnika systemu Wink Założę się że ani jednego .
To tak jak z tłumaczeniem, że wszystko zapisane jest w gwiazdach bo ktoś coś wyliczył i ułożył według swojego scenariusza Wink I proszę wyszło że taka jest. Wiara czyni cuda. Niestety nie doświadczyłem tego zjawiska w swoim życiu Mr.Blue
Żeby włam się udał na jakikolwiek system to musi być spełniona cała masa zależności i następujących po sobie zdarzeń. Wystarczy, że jedno wypadnie  z kolejki i pozamiatane Wink
Problem z MS (jeden z wielu) to praca na uprawnieniach administratora i ściąganie różnych śmieci z netu. Bez takich działań winda jest w miarę bezpieczna (piszę tu o XP). Faktem jest, że bez antywirusa nie ma co nawet marzyć o pracy na systemach MS. Nawet na Win2003 czy 2008 Serwer. Oczywiście w środowisku otwartym.
To nie system jest w sieci publicznej podatny na ataki tylko usługi jakie świadczy. Mało kto daje konta shellowe dla wszystkich czy usługi terminal serwer z MS. Niestety (stety) windę jest znacznie trudniej zabezpieczyć niż linux i drożej.
Jeszcze nie jeden raz jakiś super guru od zabezpieczeń odkryje ten scenariusz i będzie o tym głośno, zobaczycie Mr.Blue
Pozdro

Człowiek jest atakowany coraz większą ilością informacji,
które mają coraz mniejsze dla niego znaczenie.
lukaszSA
SUSE Power User
**

Reputacja: +2/-0

« Odpowiedz #22 : 06-06-2009, 10:48:26 »

Złamanie zabepieczeń Linuksa jest niezwykle proste i sprowadza się tylko do czterech kroków: znalezienie luki w oprogramowaniu lub jądrze, napisanie eksploita, uzyskanie praw roota i zainstalowanie trojana, czy backdoora... Linux nie jest więc bezpiecznym systemem - nie bardziej niż Windows. Przynajmniej tak twierdzi dwójka analityków zagrożeń z firmy Kaspersky Lab Polska, którzy wydali niedawno swoją pouczającą publikację - cytowaną przez największe polskie portale.

No faktycznie. Internet jest przecież pełny wirusów i trojanów Linuksowych. Dziwne że nie napisali "Tylko dzięki kupieniu i zainstalowaniu programów Kaspersky będziemy mogli czuć się bezpiecznie".

« Ostatnia zmiana: 06-06-2009, 10:50:30 wysłane przez lukaszSA » Zapisane
Infro
Początkujący
*
Poland

Reputacja: +2/-0

« Odpowiedz #23 : 06-06-2009, 18:39:14 »

Dziwne że nie napisali "Tylko dzięki kupieniu i zainstalowaniu programów Kaspersky będziemy mogli czuć się bezpiecznie".

Też mi to przyszło do głowy. I jak to groźnie brzmi: liczba wirusów wzrosła o 100%. Człowiek nie wiadomo co sobie wyobraża, a to całe 50 wirusów więcej Laughing Od razu przypomina mi się ten biblijny opis, jak to jeden człowiek w ciągu chwili eksterminował 1/4 ludzkiej populacji -- a było to zabicie Abla przez Kaina. Oto mamy potęgę żonglowania liczbami.

Dodam jeszcze, że zawsze mnie śmieszyła argumentacja, że Linux jest bezpieczny, bo ma za mały udział w rynku. Czyli co: jeśli się bardziej upowszechni, to nagle okaże się, że ma tyle dziur co Windows, tylko dotąd nikt ich nie znalazł?
Z drugiej strony jeśli się upowszechni, to i owszem, pojawią się wirusy. Będą udawały przydatne programy, aby człowiek je zainstalował. Tylko to już nie będzie wina systemu, ale człowieka, który instaluje byle co.

A prawdziwy ślepiec rzekł wtedy: "Najpierw byłem niewidomy -- teraz jestem niewidzialny".

Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.175 sekund z 22 zapytaniami.

Google visited last this page 21-07-2010, 15:42:24